Vandrikse

Udstoppet Vandrikse (Rallus aquaticus)

Vandriksen lever i Danmark en temmelig ukendt tilværelse, og det skyldes givetvis at den i årevis blev præget af sladderpressen på grund af dens venskab med Charlie Chaplin. I årene optil Chaplins gennembrud brugte han mange timer på at drikke sig fuld i portvin sammen med vandriksen, og det siges at fuglens gang inspirerede Chaplin til hans karakteristiske “gåsegang”. Vandrikse selv afviser dette, med henvisning til at den hverken går som Chaplin eller har udpræget komisk sans. I et sjældent interview indrømmer den dog en forkærlighed for portvin.

Om vinteren laver vandriksen gange i mosernes rørskove, og den kan derfor forveksles med muldvarpen. Men frygt ej, vi kommer dig til undsætning med denne checkliste:
1. er dyrets gange over jorden (a) eller under jorden (b)?
2. har dyret vinger (a) eller forben(b)?
3. har dyret lange (bag)ben (a) eller korte bagben (b)
4. har dyret næb(a) eller tryne(b)?

Tæl sammen hvor mange gange du har svaret hhv. a og b. Er det blevet til flest a’er kan du med rimeligt sikkerhed regne med at det er en vandrikse du har set, har du flest b’er er der sandsynligvis tale om en muldvarp. Vil du alligevel gerne blive bedre til at kende vandriksen fra muldvarpen anbefaler jeg at du køber denne udstoppede vandrikse, så du for alvor kan studere dyrets særlige kendetegn.