Skovsneppe

Udstoppet skovsneppe (Scolopax rusticola)

– – – – Skovsneppen er reserveret af kunde – – – –

Skovsneppen er en af de danske skoves mest misforståede dyr. Fra tidligere at have været respekteret for dens flyvefærdigheder og været et værdsat trofæ blandt jægere, til at være centrum for ydmygelsen af nye jægere. Det næste bliver vel at de omdøver skovsneppen til dansk rustursfugl.

Historien om at jægere der nedlægger deres første sneppe skal kysse dennes rectum, altså røvhul, er velkendt, men hvorfor er det blevet sådan? Det spørger både gamle jægere og skovsneppen sig om. Især den sidste bryder sig ikke om de homosexuelle undertoner der er i denne tradition, og hvor jægere generelt er glade for at få afløb for denne side af deres sexuellitet føler flere skovsnepper det som et groft overgreb der kun gør deres død endnu mere uudholdelig.

Men sådan har det ikke altid været. Tidligere var skovsneppen det ypperste trofæ på jagter, og det blev således placeret øverst i jægernes lit de parade efter dagens jagt. Den skulle således lægges over ikke bare kronvildt men også sovjetiske helikoptere og tyske tanks, såfremt nogle af disse var uskadeliggjort under jagten, ja selv bortløbne slaver måtte finde sig i en placering under sneppen. Selvom den stadig har bevaret en placering i toppen på vildtparaden er respekten forsvundet, hvilket blandt andet ritualet med “rimming” af den stakkels fugl er med til at understrege. Sneppen finder heller ikke helt samme glæde i sin placering efter at de udenlandske styrker har forladt landet, og slaverne er frigivet. Et krondyr kan alle med en stor og dyr riffel jo skyde, så hvor er sporten henne.

Såfremt du køber denne udstoppede sneppe vil jeg fraråde enhver form for intim omgang med dyret, da det som de fleste andre udstoppede dyr  kan være behandlet med arsenik. Læs eventuelt mere om det: Er udstoppede dyr farlige?